İTFAİYE ŞUBESİ

İTFAİYECİLERİN VAZİFE MALULÜĞÜ HAKLARI NELERDİR?

(5510 sayılı Kanunu’nun  47. maddesi kapsamında vazife malulü olan İTFAİYECİLER) 

-Nakdi tazminat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Yetkili Sendika Memur-Sen arasında imzalanan, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan toplu sözleşme, 25.08.2021 tarihinde (sayı:31579) Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Toplu Sözleşme metninin dördüncü bölümü, Yerel Yönetimler Hizmet Kollarının haklarını belirlemiştir.

İtfaiye personeli için nakdi tazminat

“MADDE 17– (1) 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Kanunun 71 inci maddesi hükmü, Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (ı) bentlerinde belirtilen görevlere bilfiil katılmış olan ve bu çalışmalar sırasında ölmüş veya malul olmuş itfaiye personeli hakkında da aynı usul ve esaslar dahilinde uygulanır.” Şeklindedir.

Belediye İtfaiye Yönetmeliği

“MADDE 6 – (1) İtfaiye teşkilatının görevleri şunlardır:

a) Yangınlara müdahale etmek ve söndürmek,

b) Her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek; arazide, su üstü ve su altında her türlü arama ve kurtarma çalışmalarını yapmak,

c) Su baskınlarına müdahale etmek,

ç) Doğal afetler ve olağanüstü durumlarda kurtarma çalışmalarına katılmak,

ı) Talep edilmesi halinde orman yangınlarının söndürülmesi çalışmalarına katılmak,”  ilgili maddelerdir.

 

6831 sayılı Orman Kanunu Madde 71 – “(Değişik : 17/6/2004 – 5192/2 md.) (1) Orman yangınlarını söndürme çalışmalarına bilfiil katılmış olanlardan; a) Ölenlerin kanuni mirasçıları ile yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malûl olanlara, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru brüt aylığının yüz katı tutarında Tazminat ödenir. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaz.”

Hükmüne istinaden MALUL OLAN İTFAİYECİ’ye ya da YAKINLARINA tazminat verilir.

 

Diğer HAKLAR

Vefat edenlerin birinci derece 1 yakınının devlet memuru olarak istihdamı; Eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesi,

Aylık bağlanması, Aylıklardan kesinti yapılmaması, Emekli ikramiyesi, Ek ödeme, Sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmaması, Ulaşım araçlarından indirimli yararlanma, Evlenme yardımı, Genel sağlık sigortası priminin alınmaması, Maluliyet yardımı, Ölüm yardımı, Doğum yardımı, Çocuk ölüm yardımı, Bakım ve öğrenim yardımı, Kısmi maluliyet yardımı, Tam maluliyet yardımı, Parasız yatılı / burslu okuma, Elektrik ücreti indirimi, Su ücreti indirimi, Doğalgaz ücreti indirimi, Hususi damgalı pasaport verilmesi, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Yurtlardan öncelikli yararlanma, Yükseköğrenim Kredilerinden Öncelikli yararlanma, Gümrük vergisi muafiyeti, Emlak vergisi muafiyeti, Kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerden yararlanma, Müsabaka yerlerine girme, Gelir vergisi indirimi, Genel olarak vazife malullüğü haklarını bu şekilde sıralayabiliriz.

 

Vazife malullüğü  nedir?

 4- c bendi kapsamında sigortalılardan;

 -Görevlerine devam etmekte olanların, herhangi bir hastalık veya kaza sonucu çalışma gücünün en az %60’ını kaybedenlerin,

-Görevlerinde devam etmekte olanların vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybedenlerin,

-Vazifelerini yapamayacak derecede hastalığa uğrayanlar, hastalıkları özel kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam edenlerin,

malullükleri  5510 sayılı Kanunu’nun 47. Maddesinde  belirtilen durumlardan doğmuş olursa buna vazife malullüğü ve bunlara uğrayanlara da vazife malûlü denir ve haklarında vazife malullüğü hükümleri uygulanır.  

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 47. maddesinde belirtilen durumlar nelerdir?

 4- c bendi kapsamında sigortalıların malullükleri;

– Sigortalıların vazifelerini yaptıkları sırada,

– Vazifeleri dışında idarelerince görevlendirildikleri herhangi bir kamu idaresine ait başka işleri yaparken bu işlerden,

– Kurumlarının menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken,

– İdarelerince sağlanan bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü sırasında,

– İşyerinde meydana gelen kazadan doğduğu durumlarda vazife malullüğü hükümleri uygulanır.

 

Vazife malullüğünde 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim gün sayısı şartı var  mıdır?

Hayır yoktur. Sigortalılığın 1. gününde dahi olsa yukarıda belirtilen durumların oluşması durumundan vazife malullüğüne hak kazanılmaktadır.

 

HUKUKİ AÇIDAN ŞEHİTLİK KAVRAMINA BAKIŞ

Vatan savunmasında şahadet şerbetini yudumlayanların dini ve vicdani bakımdan şehit olduğuna elbette ki hiçbir şüphe yoktur. Fakat zaman zaman kamuoyunda ŞEHİT OLDU yada ŞEHİT SAYILMADI şeklinde değerlendirmelerle karşılaşılmaktadır. Hukuk dilinde bu değerlendirmelerin ne anlama geldiği şu şekilde ifade edilebilir; Mevcut kanunlarımızda hukuken kimlerin şehit sayılıp kimlerin  sayılmayacağı hususunda net bir tanımlama yapılmamıştır. Kanunlarımızca şehit sayılanların genelde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yahut Sosyal Güvenlik Kurumu kabul etmediğinde, mahkeme kararıyla haklarında vazife malullüğü aylığı bağlananlar olduğu anlaşılmaktadır. Yani şehit sayıldı şeklinde bir haber gördüğünüzde düşünülmesi gereken 5534-5510 sayılı kanunlar  ile 2330 yahut 3713 sayılı kanunlar gereği haklarında vazife malullüğü hükümleri uygulananlar ifade edilmektedir. Şehit sayılmadı şeklinde işittiklerimiz ise haklarında vazife malullüğü hükümleri uygulanmayanlar yani kendilerine ya da yakınlarına Vazife Malullüğü maaşı bağlanmayanlar anlaşılmaktadır.

 
Bu açıklamalar ışığında, yangına müdahale ederken Şehit olan Özcan GÖK Kardeşimizin geride bıraktığı Ailesine, 6. Dönem Toplu Sözleşmeden kaynaklanan tazminatı ve Vazife Malullüğü için dilekçe örnekleri hazırlanarak verilmiştir.
Rahmeti Rahman’a kavuşan Özcan GÖK Kardeşimizin kabri nur makamı Cennet olsun.

BEM-BİR-SEN İTFAİYE ŞUBE YÖNETİMİ

TEMSİLCİLERİ VE KIYMETLİ ÜYELERİ

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu